Het moment dat we weer iedere dag naar ons werk gaan, is nog ver weg. Tot zeker 1 september blijft het advies om zoveel mogelijk vanuit huis te werken overeind, zo bleek woensdag uit de toelichting van premier Mark Rutte op de versoepeling van de ‘intelligente lockdown.

Dat betekent ook dat je, als je dat nog niet hebt gedaan, kritisch naar je treinabonnement moet gaan kijken. Want de komende maanden gaan werknemers hoogstwaarschijnlijk niet meer dan een paar keer per week naar kantoor. De kans dat je je trajectkaart er nog uit haalt, is klein.

Maar welk NS-abonnement is dan een goed alternatief? We zochten het uit. Hieronder zie je welke abonnementen aantrekkelijk kunnen zijn, en hoeveel geld je kwijt bent met die abonnementen op drie drukke trajecten in Nederland.


Optie 1: de trajectkaart

Als je nog erg veel reist, is een trajectkaart de meest logische keuze. Daarmee kun je onbeperkt reizen op het traject dat jij kiest.

Maar de kans is klein dat je de kosten van de trajectkaart er met de huidige coronamaatregelen uit haalt.

In de tabel hieronder zie je hoeveel geld je per maand kwijt bent als je met een trajectkaart op een bepaald traject reist, en zonder abonnement. Zoals je ziet is een trajectkaart pas voordeliger als je vier of vijf keer per week op hetzelfde traject reist.


Optie 2: Dal Voordeel

Het goedkoopste abonnement van de NS dat je kunt kiezen is Dal Voordeel. Daarmee krijg je voor 5 euro per maand 40 procent korting buiten de spits en in het weekend.

Normaal gesproken is dat niet aantrekkelijk om mee naar je werk te gaan, want je moet altijd buiten de spits reizen, maar dat is nu juist de bedoeling om drukte in de trein te voorkomen. Daarom kan dit abonnement tijdens de coronacrisis juist wel aantrekkelijk zijn.

Hieronder hebben we op een rij gezet hoeveel geld je per maand kwijt bent op de drukke trajecten met de kortingskaart. We hebben daar ook de kosten van de kortingskaart bij opgeteld.

Als je de kosten in onderstaande tabel vergelijkt, met de kosten zonder abonnement uit de eerste tabel, zie je dat je vanaf één keer per week reizen al goedkoper uit bent met een kortingskaart dan zonder.


Optie 3: Altijd Voordeel

Wil je ook de optie hebben om tijdens de spits naar je werk te gaan? Dan kun je kiezen voor het Altijd Voordeel-abonnement.

Daarmee krijg je, net zoals bij het Dal Voordeel-abonnement, 40 procent korting op je treinreis in het weekend en buiten de spits. Tijdens spitsuren krijgt je 20 procent korting. Daar ben je 23 euro per maand voor kwijt.

Hieronder hebben we op een rij gezet hoeveel geld je per maand kwijt bent op de drukke trajecten met de kortingskaart. We hebben daar ook de kosten van de kortingskaart bij opgeteld.

Vergeleken met de kosten zonder abonnement ben je vanaf twee keer per week reizen goedkoper uit.


Optie 4: Dal Vrij of Altijd Vrij

Je laatste optie is om een abonnement te nemen waarmee je gratis kunt reizen. Daar zijn er twee van: Dal Vrij of Altijd Vrij.

Voor het Dal Vrij-abonnement ben je 105 euro per maand kwijt. Zodra je vaker dan drie keer per week naar je werk gaat, heb je die kosten er op veel trajecten al uit. Het nadeel is dat je er alleen buiten de spits mee kunt reizen.

Het Altijd Vrij-abonnement is een stuk duurder. Daarvoor betaal je 351 euro per maand. Op geen van de trajecten die wij kozen is het voordeliger om met dit abonnement te reizen.


Duizelt het je nu voor je ogen? We hebben voor het traject Oss - 's Hertogenbosch Oost (het drukste traject van Nederland) nog één keer handig op een rij gezet hoeveel geld je kwijt bent met welke optie:


Lees meer over reizen voor je werk